Wat is reflexwerking?

Als u een kleine ondernemer bent en u plaatst bijvoorbeeld een bestelling via internet dan kunt u in beginsel geen beroep doen op het consumentenrecht. Dit is in de regel vrij nadelig, omdat u hierdoor niet bent beschermd zoals een consument bij dezelfde aankoop wel is. Er zijn echter situaties te bedenken waarbij u bijvoorbeeld een computer koopt voor zowel uw werk als ondernemer, alsmede voor thuisgebruik. In zo'n geval kunt u soms een beroep doen op reflexwerking.

Reflexwerking betekent dat u als ondernemer aanspraak kunt maken op het consumentenrecht. Hierbij moet worden aangegeven dat reflexwerking niet zomaar wordt aangenomen en dat het per geval verschilt. Een aankoop van gereedschap voor een timmermansbedrijf zal in de regel niet voor reflexwerking in aanmerking komen. Een beroep op reflexwerking zal ook niet slagen wanneer het wordt verzocht door een B.V. of groter bedrijf. Een geslaagd beroep op reflexwerking wil overigens ook niet zeggen dat hiermee het gehele consumentenrecht zal komen te gelden, het kan immers ook slechts voor bepaalde artikelen gelden. Bij een beroep op reflexwerking met oog op colportage zal dit vrijwel zeker niet slagen gelet op een uitspraak van de Hoge Raad.

Kortgezegd een beroep op reflexwerking dient goed onderbouwd te zijn om het (mogelijk) te doen slagen.

Hulp van een expert

Met regelmaat helpen wij ondernemers met het vraagstuk reflexwerking. Wilt u een deskundige beoordeling van uw situatie, wees gerust de intake is geheel gratis en vrijblijvend.

Nu direct hulp

Vragen bij dit onderwerp?

Stel uw vraag

Aangeboden door: https://rechtsbijstandvoorondernemers.nl

Dit artikel wordt regelmatig geactualiseerd, maar toch is het mogelijk dat de inhoud onvolledig en/of onjuist is.

Is dit antwoord nuttig? Ja Nee