Eigenaar van de in mijn opdracht gebouwde website?

Als ondernemer wenst u (meestal) een mooie website. Een website waar uw klanten u kunnen vinden en waarop u kunt vertellen wat u doet. U zoekt en vindt een goede webbouwer en al snel komt het tot een mooi resultaat. De website voor uw onderneming staat als een huis, maar bent u nu ook eigenaar van deze in uw opdracht gemaakte website?

Er is niks geregeld rondom het auteursrecht:
In vrijwel alle gevallen bent u niet de eigenaar van de in uw opdracht gemaakte website. Dit is namelijk de auteur. Dit lijkt op het eerste gezicht niet zo heel relevant, maar dit kan de nodige problemen opleveren. Deze problemen ontstaan bijvoorbeeld zodra u aanpassingen wil verrichten of een derde naar de website wil laten kijken voor updates bijvoorbeeld. U bent dan namelijk in overtreding (u schendt de rechten van de auteur) doordat u geen toestemming heeft van de auteur.

U zult dus in situaties waarbij niks is geregeld omtrent de rechten elke wijziging en/of aanpassing met de webbouwer af moeten stemmen (lees: toestemming moeten vragen). Doet u dit niet pleegt u mogelijk inbreuk en dit maakt u schadeplichtig. Het maakt hierbij dus ook niet uit of u voor de website heeft betaald of niet, de webbouwer (auteur en rechthebbende) is en blijft namelijk de auteur en rechthebbende op de in uw opdracht gefabriceerde werken. Dit betekent in het verlengde dat u dus ook niet zomaar een ieder aan uw website mag laten werken, immers pleegt u ook door dit handelen inbreuk op de rechten van de auteur.

Er is wel iets geregeld rondom het auteursrecht en/of IE-recht:
In dit geval is relevant wat u heeft afgesproken. Mag u zelfstandig wijzigingen aanbrengen in uw eigen website, mag u dit laten doen door een ander enzovoorts. Het zijn vragen die met een overeenkomst kunnen worden vastgelegd en die eerst moeten worden beantwoord alvorens duidelijk is wat u wel en wat niet mag. Het is een misverstand dat u naar eigen voorkeur iemand kan laten werken aan uw website, zodra u bijv. een gebruiksrecht heeft verkregen. Het hangt namelijk helemaal af van wat er exact is afgesproken.

Overdracht auteursrecht:
Indien partijen voor de levering van de website hebben afgesproken dat het auteursrecht over zal worden gedragen aan de opdrachtgever, dan geldt dat dit moet worden vastgelegd in een akte van overdracht. Zonder deze schriftelijke akte is het auteursrecht niet op een correcte wijze overgedragen en bent u nog steeds geen volledig eigenaar van uw website. Het is zodoende sterk aan te bevelen professionele juridische hulp in te schakelen zodra u een website wil laten bouwen met oog op het auteurs- en eigendomsrecht.

Ik maak gebruik van een CMS, mag ik dan wel aanpassingen verrichten?
Ja, indien u gebruik maakt van een CMS dan mag u vaak wel content (foto's en tekst) zelf aanpassen. U bent de auteur voor door u gemaakte teksten en foto’s en u kunt deze ook weer aanpassen natuurlijk.

Hulp nodig bij dit onderwerp?

Stel uw vraag

Aangeboden door: https://rechtsbijstandvoorondernemers.nl

Dit artikel wordt regelmatig geactualiseerd, maar toch is het mogelijk dat de inhoud onvolledig en/of onjuist is.

Is dit antwoord nuttig? Ja Nee