Wanneer moet ik gegevens verstrekken of verwijderen?

Inleiding
De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) brengt rechten voor personen (betrokkene) en plichten voor bedrijven (verantwoordelijke/verwerkers). Twee van deze rechten zijn het zogeheten ‘recht op inzage’ én het ‘recht op vergetelheid’. Bedrijven moeten hieraan voldoen en in dit artikel leggen wij uit wat dit voor uw onderneming zal inhouden.

Wat is het recht op inzage?
Zoals het al doet vermoeden is dit een recht dat elk (natuurlijk) persoon heeft bij uw onderneming om zijn/haar gegevens op elk gewenst moment op te vragen en in te zien. U kunt hier geen voorwaarden aan verbinden, het is immers een recht van eenieder om te zien wat uw onderneming van deze persoon aan data heeft opgeslagen (lees: beschikbaar heeft).

Mag ik verifiëren of het verzoek daadwerkelijk van de betrokken persoon is?
Ja, dit is vooralsnog mogelijk om alleen gegevens te verstrekken op het bij u bekende adres, e-mail en/of telefoonnummer. Dit is bovendien geadviseerd, omdat u door dergelijke voorwaarden juist voorkomt dat persoonsgegevens met de verkeerde worden gedeeld.

Recht op vergetelheid:
Het recht op vergetelheid is feitelijk het recht om vergeten te worden. Elk (natuurlijk) persoon heeft het recht zijn/haar gegevens bij uw onderneming opgeslagen te laten verwijderen, tenzij deze gegevens noodzakelijk zijn voor de uitvoering van een overeenkomst en/of bijv. voor het verhalen van een rechtsvordering.

Met andere woorden indien u gegevens van een persoon heeft en deze gegevens zijn niet nodig voor de uitvoering dan moet u te allen tijde gehoor geven aan het verzoek en de gegevens verwijderen. U mag (net zoals bij het recht op inzage) natuurlijk wel altijd verifiëren of het verzoek daadwerkelijk van de betrokken persoon is, zodat u geen gegevens zal verwijderen op verzoek van een ander.

Hoe geef ik gehoor aan een verzoek voor vergetelheid of recht op inzage?
Het is wijsheid hier uitsluitend gehoor aan te geven via een beveiligde e-mail (denk aan bijv. Zivver) of aangetekende post. Wij ontraden de gevraagde informatie via een ‘normale’ e-mail te versturen. Betreft het een verzoek voor vergetelheid kunt u een bevestiging via gewone e-mail sturen eventueel.

Hulp nodig bij dit onderwerp?

Stel uw vraag

Aangeboden door: https://rechtsbijstandvoorondernemers.nl

Dit artikel wordt regelmatig geactualiseerd, maar toch is het mogelijk dat de inhoud onvolledig en/of onjuist is.

Is dit antwoord nuttig? Ja Nee