Wanneer moet ik gegevens verstrekken of verwijderen?

De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) brengt rechten voor (natuurlijk) personen en plichten voor bedrijven. Twee van deze rechten zijn het zogeheten ‘recht op inzage’ én het ‘recht op vergetelheid’. Bedrijven moeten hieraan voldoen en in dit artikel leggen wij uit wat dit voor uw onderneming betekent.

Recht op inzage:
Zoals het al doet vermoeden is dit een recht dat elk (natuurlijk) persoon heeft bij uw onderneming om zijn/haar gegevens op elk gewenst moment op te vragen en in te zien. U kunt hier in de regel geen voorwaarden aan verbinden, het is immers een recht van eenieder om te zien wat uw onderneming van deze persoon aan data heeft opgeslagen (lees: beschikbaar heeft).

Wel is het mogelijk als voorwaarden te stellen, waarbij u alleen gegevens zal verstrekken op het bij u bekende adres, e-mail en/of telefoonnummer. Dit is geadviseerd, omdat u hiermee voorkomt dat persoonsgegevens met de verkeerde persoon zal worden gedeeld. Met andere woorden u mag wel controleren of het verzoek daadwerkelijk van de persoon is die het verzoek in heeft gediend.

Recht op vergetelheid:
Het recht op vergetelheid is feitelijk het recht om vergeten te worden. Elk (natuurlijk) persoon heeft het recht zijn/haar gegevens bij uw onderneming opgeslagen te laten verwijderen, tenzij deze gegevens noodzakelijk zijn voor de uitvoering van een overeenkomst en/of bijv. voor het verhalen van een rechtsvordering. Met andere woorden indien u gegevens van een persoon heeft en deze gegevens zijn niet nodig voor de uitvoering dan moet u te allen tijde gehoor geven aan het verzoek en de gegevens verwijderen. U mag (net zoals bij het recht op inzage) natuurlijk wel altijd verifiëren of het verzoek daadwerkelijk van de betrokken persoon is, zodat u geen gegevens zal verwijderen op verzoek van een ander.

Hulp nodig bij dit onderwerp?

Stel uw vraag

Aangeboden door: https://rechtsbijstandvoorondernemers.nl

Dit artikel wordt regelmatig geactualiseerd, maar toch is het mogelijk dat de inhoud onvolledig en/of onjuist is.

Is dit antwoord nuttig? Ja Nee