Wat is een verwerk- of bewerkovereenkomst?

Onder AVG moeten bedrijven beter nadenken over de wijze op en waarom zij persoonsgegevens nodig hebben én verwerken. Op het moment een bedrijf deze gegevens wil delen en/of deze informatie voor anderen inzichtelijk (kan) zijn dan moet het bedrijf met deze derde een verwerk- en/of bewerkovereenkomst sluiten. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan uw website die gebruik maakt van analysesoftware (lees; de derde heeft inzage in gegevens).

Simpel uitgelegd betreft het een overeenkomst die in beginsel strekt boven alle andere overeenkomsten en die gaat over de uitwisseling van persoonsgegeven tussen bedrijven onderling. Dit lijkt op het eerste gezicht eenvoudig vast te stellen, echter zit de moeilijkheidsgraad er veelal in dat voor veel ondernemers niet geheel duidelijk is wie er allemaal bij hun gegeven kan en wie er inzage toe heeft.

Denkt u bijvoorbeeld aan het marketingbureau dat inzage heeft in de bezoekersgegevens van uw website tot het softwarebedrijf dat de analysesoftware heeft gemaakt. Op het moment dat gegevens inzichtelijk (kunnen) zijn voor een andere onderneming dan moet u met deze onderneming een verwerk- en/of bewerkovereenkomst sluiten.

De verwerk- en/of bewerkovereenkomst is kort en goed de basis voor de uitwisseling van persoonsgegevens onder bedrijven. Deze vorm van overeenkomst bestaat in een drietal smaken, te weten de verantwoordelijke, de verwerker en de (sub)verwerker, waarbij elke smaak van invloed is op de feitelijke inhoud van de overeenkomst.

Hulp nodig bij dit onderwerp?

Stel uw vraag

Aangeboden door: https://rechtsbijstandvoorondernemers.nl

Dit artikel wordt regelmatig geactualiseerd, maar toch is het mogelijk dat de inhoud onvolledig en/of onjuist is.

Is dit antwoord nuttig? Ja Nee