Kan ik mijn zakelijke huurovereenkomst opzeggen?

Indien u een (voor het publiek) openbaar toegankelijke bedrijfsruimte huurt dan is de basisregel dat deze minimaal vijf jaar duurt, waarna deze met nog eens vijf jaar zal worden verlengd indien niet tijdig is opgezegd. Na het verstrijken van tien jaar wordt voor onbepaalde tijd verlengd. Het opzeggen van dit type overeenkomst kan uitsluitend mits dit een jaar voor het eindigen van de minimale looptijd is gedaan door huurder. Bent u verhuurder dan gelden hele strikte eisen en zult u in vrijwel alle gevallen langs de rechter moeten voor een opzegging, althans de toetsing. Als huurder doet u bij voorkeur de opzegging via aangetekende post of via betekenen, idem geldt voor verhuurder.

De reden van deze lange huurperiodes is overigens om de huurder de ruimte te geven een duurzame klantenkring op te bouwen. Het is in de regel niet mogelijk om de huurovereenkomst eerder op te zeggen en een zakelijk huurder is dan ook gehouden de minimale huurperiode van vijf jaar te volbrengen, dit geldt natuurlijk ook voor de verhuurder.

Vooral veel starters zijn niet op de hoogte van deze regels en komen hierdoor soms in ernstige problemen als de onderneming niet goed blijkt te lopen. Voor starters is derhalve geadviseerd te allen tijde een proeftijd van maximaal twee jaar te hanteren. Hier geldt wel als kantekening dat bij een dergelijke proeftijd partijen vaak niet gehouden zijn aan een opzegtermijn en diverse verboden voor verhuurder tevens zullen worden opgeheven. Het is in ieder geval altijd zeer aanbevolen voor het sluiten van een huurovereenkomst contact met een jurist op te nemen over de gevolgen hiervan.

Hulp nodig bij dit onderwerp?

Stel uw vraag

Aangeboden door: https://rechtsbijstandvoorondernemers.nl

Dit artikel wordt regelmatig geactualiseerd, maar toch is het mogelijk dat de inhoud onvolledig en/of onjuist is.

Is dit antwoord nuttig? Ja Nee