Mag ik courtage rekenen bij verhuur?

Courtage is eenvoudig uitgelegd een vergoeding die de makelaar ontvangt voor de geleverde diensten. Het is in principe vergelijkbaar met een provisie.

Dubbel courtage rekenen, mag dat?
Als (verhuur)makelaar mag u courtage in rekening brengen bij de verhuurder. Het is immers de verhuurder die u de opdracht heeft gegeven om diensten voor hem/haar te verrichten. Voor de (nieuwe) huurder ligt dit echter anders. U mag als (verhuur)makelaar niet dubbel courtage rekenen, omdat u op deze wijze tegenstrijdige belangen heeft. Er is kortgezegd sprake van een verstrengeling van belangen. Het in rekening brengen van courtage bij zowel de verhuurder en huurder is dus verboden.

Courtage bij verhuurder en bemiddelingskosten voor huurder, mag dit wel?
Het korte antwoord is nee. Dit is erin gelegen de (verhuur)makelaar in principe optreedt namens de verhuurder. De huurder zoekt zelf naar een woning. Feitelijk doet de (verhuur)makelaar hiervoor niks. De hoofdregel is zodoende dat indien de (verhuur)makelaar toch kosten wil rekenen voor het tot stand brengen van de overeenkomst deze in beginsel voor de verhuurder zijn. Constructies met andere bewoordingen worden gelet op de actuele jurisprudentie in de regel niet gehonoreerd. Dit is erin gelegen de dienstverlening die u als (verhuur)makelaar verricht ten dienste is van de verhuurder en niet van de nieuwe huurder. Bovendien moeten de kosten in verhouding staan tot hetgeen u voor de verhuurder doet.

Wat mag dan wel?
In theorie mag u een platform aanbieden waarbinnen u woningzoekende en verhuurders bij elkaar brengt. U mag hiervoor ook een bedrag in rekening brengen bij beiden partijen. Hierbij is alleen wel van belang dat de kosten evenredig zijn verdeeld tussen partijen. Gaat u alsnog op de stoel zitten van de (verhuur)makelaar en treedt u op namens de verhuurder dan is er geen sprake meer van een platform. U kunt dus simpel uitgelegd geen voorrangspositie toebedelen aan de verhuurder of huurder, u wordt immers dienstverlener en hierbij zijn uw cliënten gelijkwaardig, u bent dus kortgezegd objectief.

Hulp nodig bij dit onderwerp?

Stel uw vraag

Aangeboden door: https://rechtsbijstandvoorondernemers.nl

Dit artikel wordt regelmatig geactualiseerd, maar toch is het mogelijk dat de inhoud onvolledig en/of onjuist is.

Is dit antwoord nuttig? Ja Nee