Welke rechtsvorm past bij mij?

In meeste gevallen zal een beginnend ondernemer kiezen voor een rechtsvorm (ondernemingsvorm) zoals eenmanszaak (zzp), vennootschap onder firma of (in enkele gevallen) een maatschap. Indien bij de onderneming echter grotere financiele risico's kunnen ontstaan zal in de regel sneller worden gekozen voor de Besloten Vennootschap of de Naamloze Vennootschap gelet op de aansprakelijkheid, ofwel het gescheiden vermogen.

Veel ondernemers zijn bang voor de BV en NV, omdat hierbij in beginsel een Directeur Groot Aandeelhouder (DGA) salaris zal gelden. Men is dan ook in de veronderstelling dat dit inkomen een minimaal inkomen is, maar dit is echter niet juist. De DGA-salaris regel is ter voorkomen van eerder uitkeren van dividend. Kortgezegd is het helemaal niet erg een lager salaris toe te kennen, zolang u maar niet (tot u het minimum salaris heeft bereikt) dividend uitkeert tegen een lager tarief. Meer relevant kan zijn dat voor een BV en NV geen regelingen gelden zoals de MKB-winstvrijstelling, zelfstandige aftrek et cetera.

Voordeel voor het oprichten van de BV is dat er geen startkapitaal meer is vereist en er aandelen uitgegeven kunnen worden. Wilt u aandelen toonder uitgeven dan dient u te kiezen voor een NV. Voor de Naamloze Vennootschap (NV) is echter wel een startkapitaal vereist.

Hulp nodig bij dit onderwerp?

Stel uw vraag

Aangeboden door: https://rechtsbijstandvoorondernemers.nl

Dit artikel wordt regelmatig geactualiseerd, maar toch is het mogelijk dat de inhoud onvolledig en/of onjuist is.

Is dit antwoord nuttig? Ja Nee