Ik wil aandelen uitgeven voor mijn bedrijf

Voor het antwoord op deze vraag is ten eerste van belang het verschil te weten tussen een natuurlijk persoon en een rechtspersoon. Een rechtspersoon is een juridische constructie waardoor een abstracte entiteit of organisatie kan optreden en rechtshandelingen verrichten zoals een natuurlijk persoon. Een natuurlijk persoon is simpel uitgelegd een persoon van vlees en bloed.

Voorbeelden van een rechtspersoon zijn een Besloten Vennootschap (BV) of een Naamloze vennootschap (NV). Het verschil tussen deze rechtspersonen zit hem in de vorm van aandelen die zij uit kunnen geven en de wijze waarop.

De Besloten Vennootschap (B.V.) kan alleen uitgeven op naam. Om dit makkelijk uit te leggen de aandelen kunnen alleen worden ingeschreven op naam. Indien u een B.V. op zal richten geeft u derhalve ook aan van wie de aandelen zijn (op naam). U kunt bij deze rechtsvorm dus niet aandelen zomaar verkopen en overdragen zonder ze op naam te zetten.

Bij de Naamloze Vennootschap (N.V.) kunnen aandelen worden uitgegeven aan toonder. Om dit makkelijk uit te leggen betekent dit dat aandelen bijvoorbeeld kunnen verkocht en aangekocht op de beurs. De aandelen zijn in eigendom van de toonder (diegene die dit aan kan tonen en bewijzen). De N.V. zal dan ook veelal worden gekozen door grotere ondernemingen. Door de N.V. kan immers sneller kapitaal worden aangetrokken, omdat er vrije handel in aandelen mogelijk is.

Er zijn daarnaast ook nog tal van buitenlandse rechtsvormen waarvoor u kunt kiezen, maar waarbij in beginsel de basis redelijk gelijk zal zijn. Het is raadzaam bij dergelijke lastige keuzes e.a. uit te laten zoeken door een jurist en/of fiscalist.

Hulp nodig bij dit onderwerp?

Stel uw vraag

Aangeboden door: https://rechtsbijstandvoorondernemers.nl

Dit artikel wordt regelmatig geactualiseerd, maar toch is het mogelijk dat de inhoud onvolledig en/of onjuist is.

Is dit antwoord nuttig? Ja Nee